16 Ekim 2009 Cuma

Bebeklerde Ateş ve Havale





Ateş ,aslında bir hastalık değil,vücudun hastalıkla mücadelesi için bir savunma mekanizmasıdır.Ateşin genel olarak nedeni viral enfeksiyonlardır.0-3 ay arası bebeklerde, normalin üstünde ölçülen bir vücut ısısı hemen doktora ulaşmayı gerektirir. Daha büyük çocuklarda, çocuğun genel durumuna dikkat etmelisiniz. Eğer çocuk uyanıksa,aktifse, yiyip içebiliyorsa, solunumu normalse, uykusu iyiyse çok telaşlanmaya  gerek yoktur.

Ancak eğer; uyku hali, huzursuzluk, solunum zorluğu varsa, yeme içmeyi reddediyorsa, şiddetli başağrısı varsa, ateşi düşse de genel durumu düzelmiyorsa veya ateş 24-48 saatten uzun sürerse yine doktora ulaşmanız gerekilidir.
 
 Kaç derece ateş halini gösterir?
 Uzmanlara göre ; çocuğun vücut ısısının makatta 38, kulakta 37.8, koltuk altından ise 37.2 derecenin   üzerinde ölçülmesi halinde “ateşli” kabul edilmelidir.
 
Biliyorum ,derecenin göstergesini görür görmez paniklediniz.Ancak bana göre ne kadar panik yapılı bir insan olursanız olun annelik her zaman soğukkanlılığı gerektirir.Bunun  için sakince uzmanların tavsiye ettiği aşağıdaki önlemleri almalısınız.



1-Çocuğun bulunduğu ortamın ısısı 21-22 C arasında tutulmalıdır.

2-Çocuğun üzerindeki fazla giysiler çıkartılarak az ve gevşek giysilerle çocuğun ısısının düşürülmesine yardımcı olunmalıdır. (Ateşi çıkarken titreyen bebeğinizin üzerine ince bir çarşaf  veya havlu sarabilirsiniz,korkmayın çünkü üzerini sıkı sıkı örtmeniz ,vücut sıcaklığının dışarı çıkamamasına ve bebeğinizin ateşinin daha da artmasına sebep olur).

3-Ateşli çocuğun kalori gereksinimi artar, bu nedenle aç kalmamasına dikkat ederek beslenmesi desteklenmeli, ancak beslenme için aşırı zorlanmamalıdır.

4-Ilık suyla (29-32 C) duş yaptırmak veya ıslak bezlerle vücut ateşini kontrol edip sık sık ölçüm yaparak ateşin seyri izlenmelidir. Ayrıca saçların çok ıslatılmamasına dikkat edin!


5-Yüksek ateşte vücudun daha fazla sıvıya ihtiyaç duyması nedeniyle bol miktarda sıvı alması sağlanmalı, verilecek sıvının çok sıcak veya çok soğuk olmamasına dikkat etmelidir.

6-Doktorun tavsiye ettiği bir ateş düşürücü (antipiretik) kullanarak ateşi kontrol altında tutmak gereklidir (ateş düşürücüler çocuğun yaşına ve kilosuna bağlı olarak farklı miktarlarda kullanılırlar; bu nedenle bir hekime danışarak kullanılmalıdır).

    ATEŞLİ ÇOCUĞA YAPILMAMASI GEREKENLER:
   
  1-Çok soğuk ve belli bölgelere konup bırakılan bezler titremeye neden olarak ateşin daha  yükselmesine yol açar .
  2-  Alkol ve sirke ile vücudu silmek
  3-Üşüyebilir korkusu ile giysilerini çıkartmamak ve daha çok giydirmek
  4-Çok sicak veya çok soğuk içecekler vermek
  5-Yanlış ateş düşürücü kullanmak(Örneğin;Aspirin)
  6-Aşırı dozda veya eksik dozda ilaç kullanmak
  7-Uygun aralıklarda ateş düşürücü kullanmamak
  8-12 yaş altındaki çocuklarda viral enfeksiyonlar olduğunda doktora danışmadan ilaç kullanmak.

      SAKIN ATEŞLİ ÇOCUĞUNUZA ASPİRİN VERMEYİN!!!!!!!!!!!!!!

  Unutmayın  uzmanlar bu konuda çok ciddi şekilde uyarı yapıyorlar.Çünkü genelde ateş, viral enfeksiyonlar (grip,kızamık,suçiçeği vs.)sonucu gelişmekte ve viral enfeksiyonda aspirin alımı ,bebek ve çocuklarda Reye Sendromu denilen karaciğer hasarı ile başlayıp ölüme kadar götürebilen çok ciddi bir hastalığa  sebep olabiliyormuş!!!!

            ATEŞ  ve HAVELE
Bildiğiniz gibi bazı çocuklarda ateş, havaleye yol açabilir.Peki bebeğimin havale geçirdiğini  nasıl anlarım diyorsanız aşağıda saydığım semptomlara dikkat ediniz.
 1-Çocuk aniden bilincini kaybeder,çevresindekileri tanımıyormuş gibi davranabilir, vücudu, kol ve bacakları kilitlenir.
 2- Kasılmalar başlar, gözleri kayabilir.
 3-Altını ıslatabilir.
 4-Rengi solar.
Genelde  havale birkaç saniyeden 1-2 dakikaya dek sürer ve kendiliğinden geçer. Kasılmaların ardından çocuk derin bir uykuya dalmış gibi görünür.

 Ateşli havaleler genellikle 24 saat içinde bir defadan fazla tekrarlamaz.



PEKİ HAVALE HALİNDE NE YAPMALIYIZ? :

Çocuğunuzu sert veya kesici aletlerden uzakta, yere veya yatağa yatırın

Havale sırasında ağızdan gelen salgıların (mide içeriği ya da tükürük) solunum yollarına kaçmaması için başını derhal yan tarafa çevirin

Çocuğunuzun ağzına bir şey koymaya çalışmayın

Derhal çocuğunuzu acile götürün.

Umarım herkese bu konuda yardımcı olabilecek bilgiler derlemişimdir.Siz annelere nacizane tavsiyem yine tekrarlıyorum her durumda soğukkanlılığınızı korumak,ancak bu şekilde çocuğunuza yardımcı olabilirsiniz.

2 yorum:

  1. Canımcığım, ateşi olan çocuğa asprin verilmiyeceğini bilmiyordum.. bir de yazdıklarını okurken kendi çocukluğum geldi aklıma, tüm kış hasta, salya sümük modunda olurdum zavallı annemlerle o kadar çok sabahladık ki acillerde...bakalm biz napıcaz bizi kuzularla..öperim çok...

    YanıtlaSil
  2. :)))Ben de araştırırken öğrendim canım benim.Birilerine faydası olması çok mutlu ediyor beni:)

    YanıtlaSil